Help ik heb stress of heb ik een burn-out?
We kennen het allemaal of je nu op school zit, studeert of werkt. Het gevoel van stress. Stress is het gevoel van spanning of druk. Dit hoeft helemaal niet erg te zijn. Je hebt momenten van positieve spanning, bijvoorbeeld vlak voor een wedstrijd of voor een examen. Je bent dan extra alert en geconcentreerd en dat leidt meestal tot betere resultaten. Zodra de gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning af. Maar als stress te lang aanhoudt, spreken we van negatieve stress. Je krijgt diverse klachten en je kunt er zelfs ziek van worden. Houden de klachten te lang aan dan kan stress overgaan van overspanning, naar burn-out of zelfs een depressie.
Ben je prikkelbaar, doodmoe, heb je moeite met concentreren en gewoon nergens zin in, dan is het raadzaam om hulp te zoeken om te kijken wat er precies aan de hand is. Denk niet te makkelijk dat het vanzelf wel weer over gaat en probeer (langdurige) uitval te voorkomen.
Wanneer ging het voor het laatst echt goed met je? Wil je het gevoel graag weer terug dat je lekker in je vel zat. Dan wil ik je hierbij graag begeleiden. Voor de behandeling van klachten volg ik het access-model. Dit is een bekend model bij de behandeling van klachten en het sluit aan op de vijf gebieden voor herstel. Access staat voor:
Analyse: wat er aan de hand is, welke klachten zijn er, wanneer ervaar je ze en hoe doen deze klachten zich voor.
Conditie: hoe is het met je conditie gesteld. Slaap je goed, eet je gezond en beweeg je voldoende. En hoe kun je leren te ontspannen.
Cognitie: wat is je manier van denken en waarnemen. Hoe vergroot je je oplossingsvermogen. Sommige problemen kun je aanpakken door er rationeel mee om te gaan of er op een andere manier naar te kijken.
Effectief functioneren: hoe zet je de nieuwe inzichten in om effectiever te handelen en problemen anders op te lossen.
Sociaal functioneren: hoe functioneer je sociaal. Welke rollen en functies eigen je jezelf toe, hoe gedraag je je tussen anderen en wat is hiervan het effect. Je leert tevens nieuwe doelen te stellen en hoe deze te realiseren.
Stabiliseren: wat er nodig om terugval te voorkomen. Je maakt een plan voor het bereiken van duurzame gedragsverandering, welzijn en geluk.
Sorry, the comment form is closed at this time.