Psychologische hulp

Psychologische Hulp

Ben je vastgelopen, en weet je het even niet meer en heb je (arbeidspsychologische) hulp nodig om weer vooruit te komen? Weet dan dat je het niet alleen hoeft te doen. Ik help je graag op weg. Ook als het onderwerp er niet bij staat, dan nodig ik je uit contact op te nemen om samen te kijken wat ik voor je zou kunnen betekenen.

Stress en burn-out klachten

Heb je het gevoel dat je meer op je bordje hebt liggen dan je op dit moment aankan? Voel je je opgejaagd en kom je niet meer tot rust. Ben je geïrriteerd, word je snel boos of moet je om het minste of geringste huilen? Dan zit je niet meer lekker in je vel en functioneer je privé en op je werk waarschijnlijk niet meer optimaal? De balans tussen wat je moet doen en wat je aankan is verstoord? Als je klachten nog niet zo lang duren dan spreken we van stressklachten maar deze kunnen makkelijk bij langdurig aanhouden, overgaan in een burn-out. Zelfs de meest eenvoudige dingen, zijn je dan teveel. In het geval van een burn-out is je lichaam opgebrand en voel je je zowel emotioneel als lichamelijk uitgeput.

 

De symptomen

De symptomen bij stress- en burn-out klachten zijn divers. Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld slapeloosheid, concentratieproblemen, geen plezier beleven aan de dingen die je doet, nergens zin in hebben, piekeren, een onzeker of uitgeput gevoel. Als je deze klachten ervaart, zoek dan hulp en onderschat het niet. De klachten gaan vrijwel nooit vanzelf over en hoe langer je wacht met het zoeken naar hulp des te langer duurt meestal het herstel. Het herstellen van een burn-out kan maanden duren.

 

Herstel

Wil je weer terug naar je oude ik. Je energie hervinden en weer (meer) plezier beleven aan de dingen die je doet. Neem dan contact met mij op. Dan kijken we samen hoe het zover heeft kunnen komen en hoe je de balans in je leveren weer terug kunt krijgen.

 

Waaruit bestaat een stress en burn-out traject?

Ik werk volgens de zogenoemde ACCESS-methode en ACCESS staat voor de volgende stappen:

  • Analyse: klachtenpatroon onderzoeken en de oorzaken van stress.
  • Conditie: werken aan herstel van energie en het verminderen van spanning.
  • Cognitieve herstructurering: kijken naar je manier van denken en waarnemen.
  • Effectief functioneren op het werk: vaardigheden aanleren die je op je werk kunt toepassen.
  • Sociale vaardigheden: leren niet meer verantwoordelijkheden op je te nemen dan je aankan.
  • Stabiliseren: behaalde resultaat stabiliseren om terugval zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Na het vrijblijvende intakegesprek wordt een inschatting gemaakt van het aantal te verwachten gesprekken.

Assertiviteit

Heb je moeite met het voor jezelf opkomen? Laat je dingen gebeuren en heb je hier achteraf spijt van? Dan ben je niet de enige. Het minder goed opkomen voor jezelf komt vaker voor dan je denkt. Mogelijke oorzaken zijn het niet geleerd hebben voor jezelf op te komen, bang voor de reactie van de ander, of misschien wel omdat je gewoon aardig gevonden wilt worden.

 

Hoe word ik assertiever?

Tijdens de gesprekken ga je op zoek naar de onderliggende oorzaak en krijg je handvatten om op een effectievere manier te communiceren. Je gaat op zoek naar een manier die bij je past waardoor je op een natuurlijk manier leert om beter voor jezelf op te komen.

Na het vrijblijvende intakegesprek wordt een inschatting gemaakt van het aantal gesprekken.

(Werk) relaties

Zit je in een moeizame relatie op je werk met bijvoorbeeld je leidinggevende of met een collega? Weet je niet hoe je hier verandering in aan kunt brengen? Ga je daardoor met minder plezier naar je werk en kom je niet vrolijk thuis en zou je dat graag anders zien? Het kan zijn dat je het lastig vindt om dingen bespreekbaar te maken, je niet goed weet hoe je dat moet doen en je niet het risico wilt lopen de relatie(s) te verslechteren.

 

Hoe kan ik mij beter staande houden in (werk)relaties?

Tijdens de gesprekken analyseren we de situatie, wordt er gekeken naar de dingen waar je zelf invloed op kunt uitoefenen en krijg je tips en handvatten hoe je de situatie het beste aan kunt pakken zodat je zelf meer grip en invloed krijgt op de

situatie.

Na het vrijblijvende intakegesprek wordt een inschatting gemaakt van het aantal gesprekken.

Structuur aanbrengen

Is je persoonlijke situatie veranderd, lukt het je niet meer structuur aan te brengen in je leven? Heb je meer tijd gekregen omdat je geen baan meer hebt, je met met pensioen bent gegaan, of ligt er een andere reden aan ten grondslag? En weet je niet zo goed hoe je een voor jou goede en zinvolle invulling aan de dag kunt geven? Dan is dat niet alleen onprettig voor jezelf maar mogelijk ook zijn voor je omgeving. Wil je hier verandering in aanbrengen door meer structuur aan te brengen in je leven?

 

Hoe leer ik meer structuur aan te brengen?

Tijdens de gesprekken start je met een nadere verkenning van hoe je dag of week eruit ziet. Hoe zou je willen dat je dag of week eruit ziet? We kijken naar de onderliggende patronen. Vervolgens gaan we op zoek naar handvatten die voor jou werken waardoor je meer grip krijgt op de

situatie.

Na het vrijblijvende intakegesprek wordt een indicatie gegeven van het aantal gesprekken.

Zelfvertrouwen

Ontbreekt het je aan zelfvertrouwen? Zou je graag wat meer lef willen hebben en belemmert dit je dagelijks functioneren? Zou je zelfverzekerder door het leven willen gaan? Het hebben van zelfvertrouwen is onmisbaar voor geluk en succes. Met zelfvertrouwen durf je eerder beslissingen te nemen en kun je ook beter omgaan met dingen als het even wat minder gaat.

 

Hoe krijg ik meer zelfvertrouwen?

Tijdens de gesprekken ga je op zoek naar de onderliggende oorzaak en krijg je handvatten hoe je aan je zelfvertrouwen kunt werken.

Na het vrijblijvende intakegesprek wordt een inschatting gemaakt van het aantal gesprekken.